Skärmklipp 2018-05-22 13.22.14

livet i dag 

Jag kommer dela med mig här så mycket jag kan, om känslor, tankar, mat och om livet.

Nuläget vi står inför är nytt för oss alla och det är inte lätt att handskas med alla våra känslor som tillkommer när livet inte blir som vi tänker oss. Ena dagen känns allt lätt och smärt fritt, andra dagar saknar man allt. Vad fasan hände? - så som det var innan coronaviruset tog över. Livet kan kännas tomt och meningslöst när vardagarna ändras och rutiner rubbas. Saknaden av att kunna planera för framtiden även om det bara är för en vecka framöver.

Hur gör vi i sommar?  Är en fråga som ständigt dyker upp i mitt huvud och omger mig med oro och en lättare ångestattack. Hur förklara jag för barnen på ett pedagogiskt sätt att det inte blir som vi tänkt oss. Oftast är barn mycket mer flexibla en oss föräldrar så om vi bara kan sita lugnt i båten och inte älta utan bara se vad sommaren har att erbjuda så ror vi även denna sommar i land. 

Ovisshet - När vi går in i ett läge av ovisshet är det lätt att oron tar över helt. Ofta återkommer samma tanke gång på gång, eller så sätter en viss tanke igång en annan tanke som i sin tur sätter igång ytterligare en tanke. Oron kan också ligga utanför det personliga livet och handla om det som händer i världen, såsom klimatförändringar och miljöförstöring eller terror och skrämmande politiska krafter. Det kan också, som idag, handla om oro för en skrämmande pandemi såsom coronaviruset beskrivs. Detta kan för många individer bidra till en undergångskänsla. Men där är vi inte även om livet kan kännas så. 

Att hantera sin oro
Det finns olika sätt att hantera sin oro på, ofta handlar det om att bryta vardagsoro genom att bryta mönster.

Några strategier är:

Byt perspektiv – försök att betrakta dina orostankar på avstånd istället för att vara i dem, eller försök att släppa lite på kontrollen och perfektionismen i ditt liv

Skriv ner dina tankar - och vad som triggade oron nästa gång du känner dig orolig. Att anteckna hjälper på flera sätt; att se tankarna i svart och vitt kan hjälpa att ge perspektiv och se saker i ett annat ljus. Dessutom, om du antecknar hur du påverkas kan du snart börja se mönster i vad som utlöser din oro och förhoppningsvis lära dig att hantera och minska oron i tid.
 
Ställ dig själv frågan - Kan jag lösa problemet?
Om det du oroar dig för är något praktiskt, snarare än ett inbillat problem, kan du närma dig det med en praktisk inställning – det bästa sättet att motverka oro och ångest är nämligen via handlingskraftighet.


Kram och fin dag / JM 

ps. Jag äskar kaffe :) 

Kommentera gärna: