Skärmklipp 2018-05-22 13.22.14

Ibland så tror man att man gör rätt

Något de allra flesta behöver bli bättre på är att prioritera, säkerligen jag med.
Men det är inte alltid så lätt. Ibland så tror man att man gör rätt, och ibland så vet man att man gör fel, men man gör det ändå.

Jag har legat vaken nästan hel natten och fundera över olika sakar som jag borde ta tag i, allt från mitt källarförråd som behöver städas, massvis med barnkläder som borde sorteras och läggas i släng och sälj högar. Saker i hemmet som bara står och skräpar som jag bara vill bli av med och allt annat när emellan.

Vissa saker får mig stressad helt i onödan, ibland är det inte lätt att bara på ett kick hitta sitt inre lugn bara så där – jag måste hitta orsaken till vad som gör mig stressad och sedan utgå ifrån den och göra något konkret av den tanken som stressar. Min plan för 2020 var att göra klart allt som jag har påbörjat. Bara den tanken fick mig stressad.. jag Älskar projekt, bästa jag vet är att dra igång nya saker men har lite vårare att slutföra när jag börjar tycka saker blir förtråkigt.

I stället för att jag ska stressa upp mig för saker jag påbörjat och inte slutfört, lägger jag saker i olika prioriteringslådor.
Är det viktigt att källarförrådet blir städat klart? Nej då åker den lappen ner i lådan med inte prioritet.

Behöver jag städa ut bilen? Ja det är viktigt för allas trevnad, då åker den lappen ner i lådan med hög prioritet.

Klockan närmande sig 03:30 och lilla mini vände och vred sig. Kiss på pottan och  välling - Phu hon somnade om, jag måste få någon timmes sömn nu innan alla vaknar. Jag brukar ofta skriva ner saker när jag inte kan sova och det hjälper mig väldigt mycket. Men ibland finner jag inte ro i det och bestämmer mig för att det är okej att fundera över visa saker och även pyssla på natten. 

Då jag hade legat vaken på natten orade jag mig för att inte orka dagen, men jag hade helt plöttlig mer energi till annat när taken på källaren försvan och prioriterings lådorna vart klara. Bilen blev tvättat och lapparna i prioretiringlådan kunde jag bocka av :)

Att prioritera är inte alltid lätt, men se om detta kan hjälpa dig.

Vad är viktigt på riktigt?
Gör tydligt för dig vad som avgör om något du har att göra är viktigt. Skriv en lista i stil med: “Något jag ska göra är viktigt om …”.

Prioritera dina uppgifter
När det är tydligt för dig vad som avgör om något är viktigt, märk upp de viktiga uppgifterna i din ”att göra-lista” så du tydligt ser vad du bör prioritera. Rangordna sedan de uppgifter som förfaller snarast.

Säg nej med gott samvete
När det dyker upp något brådskande som ska göras, stäm av om det är viktigt eller inte mot kriterierna du formulerade tidigare. Om det är brådskande och men inte viktigt kan du säga “nej” eller “ja, men senare” med gott samvete.

Kram JM 

Kommentera gärna: