Det är många som har stängt portarna till kärleken för att de är rädda för att lida. För att de har hjärtat fyllt av svek och hål från besvikelser.
För att älska konsekvent och säkert måste vi först älska oss själva.
Och även om det alltid kommer vara bättre att vara glad
ensam istället för i dåligt sällskap så kommer en ny röst
som säger ”jag tycker om dig” att läka såren från förr.
Vi har alla våra sår från förr, men kärleken är ett äventyr som alltid är värt besväret vid varje tillfälle i våra liv. Det är därför viktigt att vi har följande aspekter i åtanke:
Du bör ha klart för sig att den som tycker om dig inte alltid kommer att stanna och att kärleken inte är evig. Ge därför inte allt för att inte få någonting tillbaks, tänk på din personliga utveckling, undvik inte jobb, drömmar och vänner… Lämna inte bakom dig det som gör dig till den du är, för då kan du förlora allt i vilket ögonblick som helst.
Älska utan att vara beroende. Var beroende av dig själv, men konstruera ändå kärleken så bra som du kan. Skapa kärleken men höj även din självkänsla, din identitet…
Erbjud frihet med integritet, utan rädslor, utan skuggor från förr, utan osäkerheter som andra måste lösa åt dig. Var modig och visa mod för den du tycker om, och det du vill är att vara glad och inte att bli sårad.
Sök inte efter en perfekt kärlek eller en perfekt relation. Detta finns inte. Relationen växer från dag till dag med styrkor och svagheter.
Att verkligen älska innebär att växa tillsammans under svåra tider; det är att tycka om och att förstå; det är att överleva med vänskap och att njuta av passionen utan falskhet.
Den som älskar dig sårar dig inte, för den som älskar dig vill göra dig lycklig.
Du vet den där rösten som ständigt slår på dig för de fel du begått eller den skada du orsakat någon annan. Och som inte heller tvekar att strö salt i dina sår genom att älta och förstora. En röst som är gäll och som skär dig sönder samman med sitt ”Hur kunde du vara som dum?”, ”Du borde ha förstått” och ”När ska du någonsin lära dig?”.
De flesta människor är mycket kritiska och hårda mot sig själva. Detta gäller särskilt när du tror att du saknar något eller har någon form av fel. Människor slår ofta ner på sig själva när de har gjort ett misstag, och tror att det kommer att förbättra saker och ting. I slutändan gör det dock inte saker bättre. Däremot att visa medkänsla med dig själv göra det bättre.
Att visa medkänsla med dig själv är ett alternativ till självkritik och negativa tankar, som hjälper dig att växa. Det består av att behandla dig själv vänligt och erkänna att du har något gemensamt med resten av mänskligheten. Men det handlar också om att acceptera dina egna begränsningar.
Enligt den amerikanska psykologen Kristin Neff, en av de främsta forskarna inom sitt område, består denna medkänsla som man visar mot sig själv av tre grundläggande aspekter:
Vänlighet mot dig själv.
Erkännande av din egen mänsklighet.
Fokuserad uppmärksamhet.
Vänliga känslor du riktar mot dig själv förändrar inte bara ditt sinne utan förändrar också din kropp. När du mildrar din smärta vädjar du till det tillgivenhetssystem som finns hos alla däggdjur. En av de viktigaste funktionerna i detta system är frisättningen av oxytocin, ett hormon som ökar dina tillitskänslor. Det får dig också att känna dig lugn, säker, generös och ansluten till omvärlden, samt ökar din förmåga att känna medkänsla, till dig själv såväl som till andra.
Att vara vänlig mot dig själv hjälper dig uppskatta dig själv som en värdefull människa, som förtjänar tillgivenhet.
Något de allra flesta behöver bli bättre på är att prioritera, säkerligen jag med.
Men det är inte alltid så lätt. Ibland så tror man att man gör rätt, och ibland så vet man att man gör fel, men man gör det ändå.
Jag har legat vaken nästan hel natten och fundera över olika sakar som jag borde ta tag i, allt från mitt källarförråd som behöver städas, massvis med barnkläder som borde sorteras och läggas i släng och sälj högar. Saker i hemmet som bara står och skräpar som jag bara vill bli av med och allt annat när emellan.
Vissa saker får mig stressad helt i onödan, ibland är det inte lätt att bara på ett kick hitta sitt inre lugn bara så där – jag måste hitta orsaken till vad som gör mig stressad och sedan utgå ifrån den och göra något konkret av den tanken som stressar. Min plan för 2020 var att göra klart allt som jag har påbörjat. Bara den tanken fick mig stressad.. jag Älskar projekt, bästa jag vet är att dra igång nya saker men har lite vårare att slutföra när jag börjar tycka saker blir förtråkigt.
I stället för att jag ska stressa upp mig för saker jag påbörjat och inte slutfört, lägger jag saker i olika prioriteringslådor.
Är det viktigt att källarförrådet blir städat klart? Nej då åker den lappen ner i lådan med inte prioritet.
Behöver jag städa ut bilen? Ja det är viktigt för allas trevnad, då åker den lappen ner i lådan med hög prioritet.
Klockan närmande sig 03:30 och lilla mini vände och vred sig. Kiss på pottan och välling - Phu hon somnade om, jag måste få någon timmes sömn nu innan alla vaknar. Jag brukar ofta skriva ner saker när jag inte kan sova och det hjälper mig väldigt mycket. Men ibland finner jag inte ro i det och bestämmer mig för att det är okej att fundera över visa saker och även pyssla på natten.
Då jag hade legat vaken på natten orade jag mig för att inte orka dagen, men jag hade helt plöttlig mer energi till annat när taken på källaren försvan och prioriterings lådorna vart klara. Bilen blev tvättat och lapparna i prioretiringlådan kunde jag bocka av :)
Att prioritera är inte alltid lätt, men se om detta kan hjälpa dig.
Vad är viktigt på riktigt?
Gör tydligt för dig vad som avgör om något du har att göra är viktigt. Skriv en lista i stil med: “Något jag ska göra är viktigt om …”.
Prioritera dina uppgifter
När det är tydligt för dig vad som avgör om något är viktigt, märk upp de viktiga uppgifterna i din ”att göra-lista” så du tydligt ser vad du bör prioritera. Rangordna sedan de uppgifter som förfaller snarast.
Säg nej med gott samvete
När det dyker upp något brådskande som ska göras, stäm av om det är viktigt eller inte mot kriterierna du formulerade tidigare. Om det är brådskande och men inte viktigt kan du säga “nej” eller “ja, men senare” med gott samvete.
Kram JM
Jag kommer dela med mig här så mycket jag kan, om känslor, tankar, mat och om livet.
Nuläget vi står inför är nytt för oss alla och det är inte lätt att handskas med alla våra känslor som tillkommer när livet inte blir som vi tänker oss. Ena dagen känns allt lätt och smärt fritt, andra dagar saknar man allt. Vad fasan hände? - så som det var innan coronaviruset tog över. Livet kan kännas tomt och meningslöst när vardagarna ändras och rutiner rubbas. Saknaden av att kunna planera för framtiden även om det bara är för en vecka framöver.
Hur gör vi i sommar? Är en fråga som ständigt dyker upp i mitt huvud och omger mig med oro och en lättare ångestattack. Hur förklara jag för barnen på ett pedagogiskt sätt att det inte blir som vi tänkt oss. Oftast är barn mycket mer flexibla en oss föräldrar så om vi bara kan sita lugnt i båten och inte älta utan bara se vad sommaren har att erbjuda så ror vi även denna sommar i land.
Ovisshet - När vi går in i ett läge av ovisshet är det lätt att oron tar över helt. Ofta återkommer samma tanke gång på gång, eller så sätter en viss tanke igång en annan tanke som i sin tur sätter igång ytterligare en tanke. Oron kan också ligga utanför det personliga livet och handla om det som händer i världen, såsom klimatförändringar och miljöförstöring eller terror och skrämmande politiska krafter. Det kan också, som idag, handla om oro för en skrämmande pandemi såsom coronaviruset beskrivs. Detta kan för många individer bidra till en undergångskänsla. Men där är vi inte även om livet kan kännas så.
Att hantera sin oro
Det finns olika sätt att hantera sin oro på, ofta handlar det om att bryta vardagsoro genom att bryta mönster.
Några strategier är:
Byt perspektiv – försök att betrakta dina orostankar på avstånd istället för att vara i dem, eller försök att släppa lite på kontrollen och perfektionismen i ditt liv
Skriv ner dina tankar - och vad som triggade oron nästa gång du känner dig orolig. Att anteckna hjälper på flera sätt; att se tankarna i svart och vitt kan hjälpa att ge perspektiv och se saker i ett annat ljus. Dessutom, om du antecknar hur du påverkas kan du snart börja se mönster i vad som utlöser din oro och förhoppningsvis lära dig att hantera och minska oron i tid.
Ställ dig själv frågan - Kan jag lösa problemet?
Om det du oroar dig för är något praktiskt, snarare än ett inbillat problem, kan du närma dig det med en praktisk inställning – det bästa sättet att motverka oro och ångest är nämligen via handlingskraftighet.
Kram och fin dag / JM
ps. Jag äskar kaffe :)